Rambla de Sants Gardens, Barcelona, Spain

“Barcelona aims to be a self-sufficient city with productive, human-paced neighbourhoods within a hyper-connected, zero-emission metropolis.” 

Vicente Guallart

Rambla de Sants Gardens – Arne Pole, NeoRomántico Liviano Bench

The historical route of the metro and train tracks dividing Sants neighbourhood (Barcelona) over the past century has left a wound in its urban fabric. With an average width of 30 metres, the railway route divided the neighbourhood into two isolated parts.

The arrival of the high-speed train (AVE) in Barcelona allowed an overhaul process to get underway on this rail infrastructure, with an ambitious urban regeneration project being envisioned with a view to improving quality of life for residents.

Covering side promenade – Arne Pole

Sants Coverage, a 760 meters long landscaped boulevard opened in 2016, is the first phase of an ambitious project that will cover a 5 kilometre green belt connecting four parks and landscaped areas of Barcelona, L’Hospitalet and Cornellà. It is yet another testament of how new urban development can regenerate urban spaces in order to enhance citizen shared living.

Within this context we find the lighting project spearheaded by Urbidermis Santa & Cole’s Projects Department in close cooperation with the architects Sergi Godia and Ana Molino, the authors behind the project.

Lateral balcony during night – Arne Pole, NeoRomántico Liviano Bench

Lateral balcony during day – Arne Pole, NeoRomántico Liviano Bench

The structural core of the design is based on seeking to illuminate the area from low-lying heights, integrating light within the structural and border elements, emphasising the natural perception of the area and assigning landscaping elements with the leading role.

Lateral promenade – Arne Pole, NeoRomántico Liviano Bench

The need to concentrate light below waist-height along the side walkways is addressed by using light sources from the Arne family comprising 7.6 m columns for three adjustable floodlights placed at different heights. The light sources are carefully integrated between trees to evoke a measured interplay between both key elements.

A balance is struck along the central axis in the fusion of resting elements, NeoRomántico Liviano benches and Caudal drinking water fountains.

Play zone – Caudal Fountain

Rest zone, Antoni Capmany Street – Rama Street Light, NeoRomántico Liviano Bench

The Arne floodlight is also integrated into the catenaries of the shade structure located at the main entrance, addressing the need for high-base lighting with adjustable brightness levels according to the specific needs of the activity being carried out. This ensures a perfect balance between functionality and visual comfort.

During an initial stage, the overhaul of Carrer d’Antoni de Capmany provides accesses to the roofed area using a similar formal language. Also chosen for the streets adjacent to Sants Market, the Rama luminaire and the combination of NeoRomántico Liviano benches in tropical wood and anodised aluminium are used.

Main pergola during day – Arne Pole, Arne Catenary

Main pergola during night – Arne Pole, Arne Catenary

Área beacons are located at the rear border of this raised garden, acting as a strong Corten steel guard exuding a pleasant oblique light.

End balcony during sunset – Arne Pole, Área Light Beacon

Lighting is one of the chief components of urban design when it comes to forging new ties between daytime and night-time scenarios; accordingly, all lighting elements emanate a warm white hue with high colour rendering to attain a high quality lighting ambience, imbued with nuances using remote control systems, optimising energy saving.

Mercat de Sants setting – NeoRomántico Liviano 100% Aluminium Bench

Antoni Capmany Street – Arne Pole

Author: Sergi Godia & Ana Molino Architects, Barcelona Regional

Lighting consultant: Urbidermis Team

Client: Barcelona City Council

Photographs: Meritxell Arjalaguer and Adrià Goula